„La serva padrona” prezentată de Home of Strings – O noapte memorabilă de operă și umor.

Recent am avut privilegiul de a asista la spectacolul „La serva padrona” prezentat de Home of Strings la Sala Dalles din București. A fost o seară deosebită, plină de umor și muzică de calitate, în care am avut ocazia să descoperim o lucrare de referință în opera italiană.

În centrul poveștii se află doi personaje principale: Uberto, un burlac bogat și morocănos, și servitoarea sa, tânăra Serpina, ingenioasă și hotărâtă să își impună autoritatea. Cei doi au o relație tensionată, dar dintr-o dată, Uberto anunță că vrea să se căsătorească, ceea ce determină o reacție neașteptată din partea Serpinei. Aceasta decide să se căsătorească ea însăși cu stăpânul său, concepând un plan viclean împreună cu un alt servitor al casei. Planul lor funcționează și Serpina ajunge să devină stăpână.

Muzica lui Pergolesi, interpretată de o orchestră formată din muzicieni talentați, a fost un element cheie al spectacolului, creând o atmosferă autentică și captivantă. Pe lângă La serva padrona, programul a inclus și alte două lucrări – „La buona figliuola” și „Lo frate ‘nnamurato”, care au completat perfect acest moment unic.

Au trecut 290 de ani, de când, în 1733, La serva padrona de Pergolesi a avut premiera la Teatro San Bartolomeo din Napoli. Cu o carieră lirică foarte promițătoare, curmată de o moarte prematură, Pergolesi a lăsat în urmă un catalog de compoziții care uimește prin amploare și calitate muzicală; însă La Serva Padrona este, alături de Stabat Mater, titlul care i-a consacrat faima pentru totdeauna.

De fapt, cu doar trei personaje și o intrigă incredibil de simplă, Pergolesi descrie o epocă și o societate în întregime. Stilul comic combină umorul cu implicațiile sociale, stabilind prototipul spiritului ingenios feminin plebeian ca unul victorios. Acest lucru îl vom găsi într-o altă formă si în lucrările lui Mozart.

Lucrarea dezvăluie trăsături distinct moderne în reprezentarea vie a personajelor, în măiestria sincronizării dramatice și în caracterizarea sigură a afecțiunilor și a relațiilor umane. Toate acestea prin intermediul unei partituri magistrale care se desfășoară ușor și cu o aderență perfectă la text, la jocurile de cuvinte și la mutabilitatea tonurilor și situațiilor.

Din punct de vedere al interpretării, distribuția a fost impresionantă, cu soprana Maria Ungheanu în rolul Serpinei și baritonul Fang Shuang în rolul lui Uberto. Cei doi au reușit să transmită cu multă naturalețe și emoție complexitatea relației dintre personajele lor.

Distribuția:

Serpina – Maria Ungheanu

Uberto – Fang Shuang

Vespone – Cătălin Seimeanu

Cvartetul asociației Home of Strings

În concluzie, spectacolul „La serva padrona” prezentat de Home of Strings a fost o experiență unică și memorabilă.

În ansamblu, acest spectacol unic și minunat este un must-see pentru oricine iubește muzica clasică și opera în special. Recomand cu căldură „La serva padrona” prezentată de Home of Strings.