Cum amenajezi exteriorul unei case cu mansardă?

Una dintre cele mai mari preocupări în ceea ce privește alegerea unei case este spațiul pe care îl oferă. Este suficient de încăpătoare pentru toți membrii familiei? Poate oferi intimitate, confort și în același timp funcționalitate? Sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe cei care se află în căutarea locuinței ideale. 

Modelele de proiecte case cu mansarda au devenit din ce în ce mai populare în ultimul timp. În ciuda designului compact, variantele propuse se potrivesc de minune chiar și familiilor numeroase. Trebuie doar să știi cum să alegi elementele de design și stilul de compartimentare. 

Diferența dintre casă cu etaj și mansardă

O casă cu etaj are două sau mai multe niveluri complete, cu podele și tavane solide. Fiecare nivel are propriul său spațiu de locuit, cu camere și băi. De obicei, există o scară interioară care leagă nivelurile, iar podeaua este susținută de grinzi sau alte elemente structurale solide.

Pe de altă parte, o mansardă este o încăpere aflată sub acoperișul unei case cu un singur nivel sau cu etaj. Este utilizată în mod obișnuit ca spațiu de locuit suplimentar. Mansarda poate fi amenajată în stil open space sau împărțită în mai multe camere. Nu contează ce variantă alegi – important este să obții atmosfera care să te reprezinte. Totuși, dacă ești adeptul unor proiecte case mici și-ți place minimalismul, e bine să te orientezi către opțiuni practice. De obicei, accesul la mansardă se face printr-o scară interioară, dar poate fi folosită și o scară exterioară.

Idei de design exterior pentru o casă cu mansardă

Majoritatea designerilor oferă idei despre amenajarea interioară a mansardei. Totuși, cine spune că nu îți poți lăsa imaginația să lucreze și în ceea ce privește partea exterioară?

Pretty caucasian mother with her teenage daughter planting flowers from pot at garden. Two beautiful blonde working in gloves on back yard. Summer season.

Iată câteva idei de design exterior care pot fi aplicate unor proiecte case cu mansarda: 

  • Adaugă o terasă sau un balcon – Dacă spațiul îți permite, poți adăuga o terasă sau un balcon la mansardă, care să ofere o vedere minunată și să permită utilizarea exterioară a spațiului. Aici te poți retrage pentru a te delecta cu o carte bună sau pur și simplu a asculta liniștea nopții.
  • Integrează ferestre – Optează pentru ferestre mari, care să permită luminii naturale să intre și să ofere o priveliște frumoasă. Rezultatul? Un loc care inspiră confort și intimitate. 
  • Folosește elemente decorative – Ce-ai zice dacă ai transforma exteriorul mansardei într-o oază de relaxare – înconjurată de plante și elemente vizuale unicate? Nu ezita să adaugi rafturi cu ghivece sau statui diverse, pentru a conferi stil și personalitate locului. În cazul unor proiecte case mici, va trebui să te folosești de principiul multiuncționalității. 
  • Alege culorile potrivite – Poți vopsi pereții exteriori fie cu nuanțe strălucitoare și vibrante, fie cu variante naturale și calde. Decizia finală trebuie să fie în echilibru cu preferințele tale și stilul de amenajare al casei. 
  • Decorează acoperișul cu materiale inedite – Folosește idei creative și în cazul amenajării acoperișului. Poți alege țiglă sau șindrilă în culori care să fie în perfectă armonie cu restul casei și cu mediul înconjurător. Adaugă și elemente extravagante, pentru a potența design-ul mansardei precum șipci decorative. 

Alege să decorezi original mansarda și bucură-te de o atmosferă personalizată!

Sursa imagini: https://www.freepik.com/