Ce trebuie să știi despre aparatul de aer conditionat?

În zilele caniculare de vară, aparatul de aer condiționat poate fi cel mai bun prieten al dumneavoastră. Acesta vă ajută să mențineți o temperatură ideală în casă, oferind astfel confort și răcoare tuturor membrilor familiei, chiar și în cele mai toride zile. Evoluția tehnologiei a dus la apariția mai multor tipuri de aparate de aer condiționat, față de cel original, inventat acum mai bine de 100 de ani. În acest ghid, vă vom prezenta informații utile despre diferitele tipuri de aer condiționat, instalarea acestora și cum să alegeți cel mai potrivit aparat în funcție de nevoile dumneavoastră.

Tipuri de aparate de aer condiționat

Aer condiționat cu inverter

Aparatele de aer condiționat cu inverter sunt cele mai moderne sisteme de răcire a aerului, sunt mai eficiente energetic și oferă mai mult control asupra temperaturii. Acestea sunt mai scumpe decât cele fără inverter, dar asigură un consum redus de energie și o răcire mai rapidă și mai uniformă a încăperii. Principala diferență este că compresorul funcționează cu o putere variabilă, ceea ce le permite să răcească încăperea mai rapid, iar odată cu apropierea de temperatura dorită, puterea compresorului începe să scadă. Astfel, după atingerea temperaturii setate, compresorul și ventilatoarele funcționează la capacitate redusă, menținând astfel temperatura încăperii cu un minimum de efort.

Aparate de aer condiționat mobile

Aparatele de aer condiționat mobile sunt o opțiune convenabilă pentru cei care locuiesc în chirie sau pentru cei care doresc să mute aparatul în diferite încăperi. Acestea sunt compuse dintr-o singură unitate și nu necesită o instalare permanentă. Cu toate acestea, ele nu sunt la fel de eficiente ca celelalte tipuri de aparate și necesită evacuarea aerului cald printr-o conductă ce trebuie scoasă pe geam sau pe ușă.

Aparate de aer condiționat de tip split

Aparatele de aer condiționat split sunt cele mai răspândite și sunt compuse dintr-o unitate exterioară și una sau mai multe unități interioare. Acestea pot fi folosite pentru răcirea sau încălzirea încăperilor și sunt potrivite pentru utilizarea în case și apartamente. Unitatea exterioară este amplasată în exteriorul clădirii, iar unitățile interioare sunt montate în fiecare încăpere în care doriți să aveți control asupra temperaturii.

Aparate de aer condiționat de tip casetă

Acestea sunt montate în tavan și sunt destinate în principal spațiilor de birouri, dar pot fi folosite și în alte încăperi cu tavan fals. Acestea sunt adesea folosite și pentru încălzire. Montarea acestui tip de aparat de aer condiționat nu diferă foarte mult de montarea celui de tip split, dar veți avea nevoie de un tavan fals în care să fie montată unitatea interioară. Tubulatura se trage prin tavanul fals și se scoate către unitatea exterioară tot prin intermediul unei găuri în perete.

Aparate de aer condiționat de tip duct

Acestea sunt cele mai scumpe sisteme de climatizare și răcire și necesită montarea unor conducte în pereți. Sunt folosite în special în complexe comerciale sau case mai mari și oferă o răcire sau încălzire uniformă în toate încăperile. Instalarea acestui tip de aparat de aer condiționat se face în mod normal odată cu construirea unei locuințe sau a unei clădiri, iar traseul acestuia va fi proiectat de către arhitect. Conducta sau conductele acestui tip de aparat vor fi în interiorul pereților, iar unitatea acestuia va fi amplasată în exteriorul clădirii, împingând aerul rece prin conducte.

Cum să alegeți cel mai bun aparat de aer condiționat

Atunci când alegeți un aparat de aer condiționat, este important să țineți cont de nevoile dumneavoastră și de caracteristicile fiecărui model. Iată câteva criterii principale după care puteți alege cel mai potrivit aparat de aer condiționat în funcție de nevoile dumneavoastră:

Puterea BTU potrivită

Puterea unui aparat de aer condiționat se măsoară în unități termice britanice (BTU). Este important să alegeți un aparat cu puterea potrivită pentru suprafața încăperii pe care doriți să o răciți sau să o încălziți. Iată câteva recomandări:

  • Un aparat de aer condiționat cu putere de 9.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aproximativ 10-25 mp
  • Un aparat de aer condiționat cu putere de 12.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aproximativ 15-35 mp.
  • Un aparat de aer condiționat cu putere de 18.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aproximativ 30-50 mp.
  • Un aparat de aer condiționat cu putere de 24.000 BTU este potrivit pentru o încăpere de aproximativ 40-70 mp.

Este important să rețineți că instalarea unui aparat de aer condiționat fără a ține cont de raportul putere-suprafață poate duce la un randament scăzut al acestuia. Un aparat cu putere mică instalat într-o încăpere prea mare poate să nu facă față, în timp ce instalarea unui aparat de putere mare într-o încăpere prea mică poate duce la disconfort termic.

Alegerea unui aparat de aer condiționat pot fi o sarcină dificilă, dar cu informațiile corecte și o planificare atentă, puteți asigura confortul și răcoarea în casa dumneavoastră în timpul verii. Alegeți un tip de aparat de aer condiționat adecvat nevoilor dumneavoastră, montați-l corect și efectuați întreținerea periodică pentru a vă asigura că funcționează în mod optim. Cu un aparat de aer condiționat adecvat, veți putea să vă bucurați de un mediu plăcut și răcoros în zilele toride de vară.

Sursa foto: pixabay,com